Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 18. aprill 2019

Börs: surmava katku levik toetab ELi sealihahindu

Nädala börsiuudised: nisuhinnad hakkasid taanduma; nisuekspordi osas vastakad tunded; piimahinnad tõusid GDT oksjonil 10. korda järjest; Hiinas leviv katk pani sealiha hinnad tõusma; nafta püsis stabiilsel tasemel.
Hiinas leviv katk pani sealiha hinnad tõusma.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Nädala märksõnad:

•Nisuhinnad võtsid Euroopas uuesti suuna alla, sest ekspordi osas on kauplejatel vastakad meeleolud ning sellel hooajal oodatakse regioonis suurt saaki.

•Piimahinnad tõusid 10. oksjonit järjest, aga on hakanud ilmuma märgid, et kallinemine võib raugeda.

•Sealiha hinnad on Euroopas kiiresti tõusma hakanud, sest Hiinas leviv sigade Aafrika katk on sealset nõudlust Euroopa liha järele järsult kergitanud.

Nisuhinnad hakkasid taanduma

Toidunisu hinnad hakkasid sellel nädalal taanduma, sest ekspordi osas on turuosalistel vastakad tunded ning tänavu tõotab tulla Euroopas suur nisusaak. Kauplejate sõnul oli müük suuresti ka tehnilist laadi.

Kaubelduimaks futuuriks on saamas septembrikuu futuur, mille tonnihind langes selle nädala kolmapäeva õhtuks 173,25 euroni tonnist. Maikuu futuuri hind langes lausa 2,8 protsenti, 184 euroni tonnist.

Kauplejad ütlesid, et ekspordi osas on turuosalistel vastakad meeleolud. Kuigi Prantsusmaa eksport kulgeb hästi, siis kardetakse, et nõudlus võib juuni lõpus (siis lõpeb ka hooaeg) taanduma hakata.

Hästi on läinud ka Saksamaa nisutootjatel, kes tegelevad innukalt ekspordiga. “Sellel nädalal läks hästi, sest Saksamaa põllumehed saatsid 25 000 tonni nisu Lõuna-Euroopasse ja 50 000 tonni Lõuna-Aafrikasse,” ütles üks Saksamaa kaupleja Reutersile.

“Põllumehed ei taha vana nisu madalamate hindade eest müüa,” ütles üks kaupleja. “Aga ma arvan, et Saksamaa eelmise aasta saak saab mai lõpuks otsa.”

Prognoositakse, et Saksamaa 2019. aasta nisutoodang kasvab eelmise aastaga võrreldes 21 protsenti, 24,4 miljoni tonnini. Ka teistes Euroopa riikides peaks tootmine järsult kasvama, mis on samuti hindu surve all hoidnud.

Toidunisu septembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Piimahinnad tõusid 10. oksjonit järjest

Selle nädala kolmapäeval toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimahindade oksjon, kus hinnad tõusid juba kümnendat korda järjest. Tõsi, täispiima pulbri hinnad siiski langesid, vahendab Reuters.

GDT hinnaindeks tõusis 0,5 protsenti ning keskmiseks müügihinnaks kujunes 3447 dollarit. Kõige populaarseima toote – täispiima pulbri – hinnad langesid oksjonil 0,7 protsenti.

“Praegu on näha, et mure Uus-Meremaa kuiva ilma ja tootmise pärast on taandumas,” ütles Westpaci ökonomist Anne Boniface Reutersile.

Või hinnad jätkasid kiiret tõusu ning kallinesid 4,2 protsenti.

Oksjonil müüdi kokku 16 166 tonni piimatooteid, mida on 10 protsendi võrra vähem kui eelmisel oksjonil.

GDT oksjonite hinnamuutused (%). Allikas: GDT.

Euroopas püsis kooritud piimapulbri maikuu futuur sisuliselt samal tasemel ning tonn maksab 1960 eurot.

Hiinas leviv katk paneb sealiha hinnad tõusma

Hiina sealiha hinnad tõusevad aasta teises pooles 70 protsenti, hoiatas üks kõrge Hiina ametnik kolmapäeval. Riik on hädas sigade Aafrika katku levikuga, mis vähendas Hiinas esimeses kvartalis sigade arvu 10 protsendi võrra.

Hiina sealihatootmine langes esimeses kvartalis 5 protsenti ning suuremad langused on alles ees, ütlesid analüütikud. Riigil on probleeme surmava haiguse leviku peatamisega.

See võib tähendada, et Hiina hakkab Ühendriikidest ja Euroopast rohkem sealiha ostma, mis peaks siinseid hindu toetama. “Teise kvartali tootmise langus saab olema tunduvalt hullem kui esimeses kvartalis,” ütles sealihatootjate veebisaidi Soozhu peaanalüütik Feng Yonghui.

Toetab hindu Euroopas

Euroopa Liit teatas sellel nädalal, et sealiha eksport ja hinnad peaks tänavu tõusma, millele aitab kaasa just Hiina nõudluse kasv.

Liit prognoosib, et sealiha eksport ulatub tänavu 2,92 miljoni tonnini, mida on 9 protsenti rohkem kui mullu. “2019. aastal peaks sealiha eksport märkimisväärselt kasvama, sest Hiina nõudlus paraneb,” kirjutati kolmapäeval avaldatud raportis. Hiina on Euroopa sealiha peamine ekspordi sihtriik.

Sealiha hinnad. Allikas: Euroopa Komisjon.

Sigade Aafrika katk, mis on inimeste jaoks ohutu, on Hiinas tohutu kiirusega levima hakanud. Hiina moodustab umbes poole maailma sealihatoodangust.

Rabobank prognoosib, et tänavu võib haiguse tõttu võib Hiina tootmine langeda tänavu 30 protsenti.

Teistest toorainetest kallines kakao 1,3 protsenti ja suhkur lisas 2,7 protsenti. Kummagi tonnihind maksis nädala lõpuks vastavalt 2420 ja 334 dollarit.

Rapsiseemnete hind püsis Euroopas samal tasemel ning tonni eest tuleb välja käia 360,75 eurot.

Nafta püsis stabiilsel tasemel, bensiin odavnes

Naftahinnad püsisid sellel nädalal stabiilsena. WTI odavnes 0,7 protsenti, Brent kallines 0,5 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 63,69 ja 71,58 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes 1,7 protsenti, 706,3 dollarini tonnist. Diislikütus kallines 0,9 protsenti ja kerge kütteõli lisas 0,2 protsenti. Maagaas odavnes 0,1 protsenti.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960